C/ Granada 18, Castelldefels, Barcelona

C/ Granada 18

Castelldefels

Atenció telefònica

936 650 981

De 9 h a 12:30 h i

de 15 h a 16:30 h

Comunitat de Petits

La Comunitat de Petits està composada pels infants dels tres cursos d’educació infantil I3, I4 i I5. L’objectiu fonamental d’aquesta Comunitat és la formació integral de l’infant en tots els vessants (físiques, afectives i expressives) intentant aconseguir alumnes amb personalitat i criteris propis.

Portem a terme grups multiedat en aquesta Comunitat, barrejant en cada grup infants de les tres edats: 3,4 i 5 anys. Creiem que cada infant és un ésser únic i cada persona és diferent. Per tal de poder abordar aquesta diversitat que ens envolta i arribar a satisfer les necessitats educatives de tots els infants, cal un sistema educatiu inclusiu pensat des de la diversitat amb pràctiques docents obertes i vàlides per a tot l’alumnat.

L’aula multiedat, és un bon exemple de diversitat intel·lectual, física i emocional, permetent treballar en diferents nivells de complexitat i exigència, a partir de diferents estratègies metodològiques com les propostes d’aula, el treball per projectes, els ambients, els tallers, etc. de manera que es puguin donar diferents vies d’aprenentatge per tal de donar resposta a la heterogeneïtat existent.

L’objectiu fonamental és la formació integral de l’infant en tots els vessants (físiques, afectives i expressives) intentant aconseguir alumnes amb personalitat i criteris propis.

No seguim cap programació editorial. En el nostre Projecte Curricular utilitzem diversos materials i llibres de text com a font d’informació i de consulta. Les mestres d’Educació Infantil elaborem les feines que han de realitzar els nens i nenes, tenint present el nivell maduratiu del grup d’alumnes. Ens considerem escola inclusiva i treballem tenint present la diversitat de les aules.

Uns dels grans objectius d’educació infantil és que els nens i nenes aconsegueixin el grau d’autonomia més gran possible, el qual els permetrà actuar, sentir-se útils i independents. Tot això s’aconsegueix mitjançant els hàbits.

Les petites coses de cada dia, les rutines relacionades amb la higiene personal, amb el menjar, l’ordre, el respecte per les coses i les persones, les activitats de joc, de descoberta, de manipulació… són hàbits bàsics per potenciar aquesta autonomia.

L’objectiu principal d’aquesta etapa i concretament d’I3 és l’adaptació de l’infant al nou entorn escolar. Per a molts serà el primer cop que se separin tanta estona de vosaltres i vosaltres d’ells, d’altres han assistit a la llar d’infants, però igualment s’hauran d’adaptar a una nova situació i espai. Per molt amables que siguin les mestres, per molt bonica que sigui l’escola i per moltes joguines que hi hagi, l’infant deixa el seu entorn de seguretat i comença una nova aventura amb persones que no coneix.

És normal que els primers dies plorin. Amb això no volem dir que per tots els nens i nenes els primers dies siguin un drama, ni de bon tros. Cada individu reacciona de manera diferent. Si el vostre fill o filla s’adapta a l’escola des del primer dia fantàstic, però si plora o diu que no hi vol anar… és totalment normal. És el moment de mostrar el nostre suport. Evitem jutjar-los o ridiculitzar-los dient per exemple que els nens/es grans i forts no ploren. Cal explicar-los que és normal que trobin a faltar la mama i/o el papa, casa seva, els iaios…

Des de casa podeu també ajudar-los preparant el material que hauran de portar a l’escola, explicant-los que aniran a l’escola com el germà o el cosí gran, parlant sempre en positiu (les coses que farà, tot el que aprendrà, que també hi jugarà…), anticipant-los qui els portarà o recollirà o si s’hi quedaran a dinar, procurant ser puntuals a les recollides, mirant de fer els mínims canvis possibles a casa durant aquests dies (alimentació, xumets, dormir…). És important que tingueu confiança en l’escola, l’infant ha de veure que els seus pares valoren i confien en el treball que es fa a l’escola. Els nens i nenes d’aquestes edats encara que ens semblin petits capten aquestes sensacions.

A l’escola estaran acollits per professionals que vetllaran per fer un acompanyament emocional que respecti els diferents ritmes i necessitats d’adaptació.

Tot canvi requereix el seu període d’adaptació. Caldrà paciència i comprensió, i ja veureu com més aviat del que us penseu el vostre fill/a estarà encantat d’anar cada dia a escola.

L’entrada del vostre fill o filla suposa un fet molt important en la seva vida alhora que comporta canvis, un espai nou, altres nens i nenes, nous elements, altres adults, canvi de ritme… Una bona adaptació afavoreix que el nen i nena visqui positivament aquesta nova realitat que és l’escola i això l’ajudarà en el seu desenvolupament. És per això que una bona adaptació requereix unes bones condicions:

  • Entrada individualitzada (en petits grups)
  • Jornada progressiva (començant per una estona al matí)
  • Presència de persones properes i estimades pel nen/a en les primeres estones de l’infant a l’escola per tal de fer el pas de casa a l’escola el més planer possible i per la seguretat que li dóna al nen/a el conèixer l’escola de la mà del pare o mare.

La família juga un paper fonamental en els primers dies de l’adaptació a l’escola perquè és a través d’ella com el nen/a es introduït en el marc escolar i també és a través de la família com el nen o nena contactarà amb els mestres i amb els companys/es.

Creiem que aquestes pautes us poden ajudar a viure el procés d’adaptació com un fet natural.

  • Es tracta que l’ambient sigui tranquil i relaxat, no vingueu amb presses.
  • No ho allargueu més del que el nen/a demani.
  • Parleu-li prèviament de les coses que farà a l’escola.
  • No parleu entre els pares si sou a dins de l’aula acompanyant el vostre fill/a, ni tampoc feu servir el mòbil, es tracta d’estar “present”.
  • Redirigiu l’infant cap a la mestra perquè sàpiga que serà el seu referent a l’escola. Per exemple: si demana aigua acompanyar-lo perquè faci directament la demanda a la mestra.
  • Des del primer dia és important que el nen/a visqui positivament la situació d’acomiadament i retrobament, no desaparegueu sense dir res. Recomanem que els acomiadaments siguin decidits. Marxeu amb expressió d’alegria, mai amb angoixa o tristesa. Els infants ho noten.
  • Presenteu els companys i companyes i mestres al vostre fill o filla.

A l’etapa d’educació infantil hi ha tres àrees d’aprenentatge:

  • Descoberta d’un mateix i dels altres
  • Descoberta de l’entorn
  • Comunicació i llenguatges: verbal, matemàtic, plàstic, musical, corporal i digital.

Aquestes àrees les treballem amb diferents metodologies que ens permeten respectar els ritmes individuals de cada infant afavorint el seu procés d’autonomia i fomentant la capacitat de comunicar-se i relacionar-se amb l’entorn així com avançar en el domini de l’ús de la parla.

El conjunt de metodologies i estratègies que seguim, tenen com a objectiu fomentar l’autonomia, la socialització, la iniciativa i la creativitat de l’infant.

Grups interactius

En cada sessió es treballaren activitats relacionades amb l’adquisició de la lectoescriptura i activitats relacionades amb el raonament lògic-matemàtic. Hi ha la tutora a l’aula i quatre voluntaris (famílies/estudiants universitaris/comunitat educativa). A partir de la interacció entre iguals i amb els adults, els infants desenvolupen capacitats d’observació, manipulació i descoberta per anar assolint els aprenentatges tot respectant el ritme individual de cadascú. Afavoreixen la capacitat d’organització i autonomia.

Llegir més

Ambients

Els ambients són espais temàtics per experimentar, investigar i aprendre. S’utilitzaran i optimitzaran tots els espais convertint l’escola en un entorn viu. Hi ha 7 ambients: ambient de l’art, de ciències, de joc simbòlic, ambient de llums i ombres, de miniatures, de construccions i de psicomotricitat.

Els ambients són entorns estimulants on els infants es poden moure lliurement, escollir i desenvolupar-se d’una forma natural en relació als seus interessos i motivacions. Són espais que respecten la diversitat, que tenen en compte en tot moment el ritme individual de cada infant. A la Comunitat Petits fan ambients els infants d’I4 i I5 barrejats entre ells.

Llegir més

Tallers

Els tallers ajuden que socialitzin els nens. Es treballen a I4, barrejant I4A i i4B fomentant l’educació plàstica i l’educació artística. Els tallers que fem són: invents, música, cuina, i expressió corporal.

Llegir més

Quinzet

Desenvolupa la capacitat de raonament i exercita l’atenció i la concentració. Proposa a l’infant resoldre situacions de càlcul mental oralment.

Informàtica

És una eina més per incidir sobre els conceptes matemàtics, lingüístics o de l’entorn. Farem ús de l’ordinador i la PDI a les aules.

Les notícies (I3)

Cada infant fa de periodista i s’endú a casa una carpeta amb un full a dins on pot dibuixar el que ha fet el cap de setmana o si mirant una revista o diari veu alguna altra cosa interessant. A classe ho exposa davant els companys/es. L’objectiu principal és treballar l’expressió oral i la conversa.

Els experts i les expertes (I5)

Un dia a la setmana un nen/a és l’expert en un tema triat per ell/a. Aquest treball fomenta la identitat, l’autoestima i l’autonomia.

El temps (I5)

Un nen o nena omple un full sobre el temps que fa el cap de setmana. Diàriament a l’aula es fa l’observació del dia i s’emplena l’estadística del mes.

Filosofia 3/18 i sentiments i emocions

Amb aquesta metodologia volem ajudar als infants a partir de contes, a pensar per si mateixos. No pretenem formar petits filòsofs sinó ciutadans que puguin parlar i pensar raonablement.

Anglès

Familiarització amb una llengua estrangera.

El Rondallaire

Per afavorir el llenguatge oral, cada setmana un nen o nena explica un conte a la classe que haurà preparat amb la seva família.

El treball del nom

Cada setmana a partir del nom d’un nen o nena de la classe es treballa l’adquisició de la lectoescriptura jugant amb les lletres que el componen.

Traç i grafisme

Exercitem sistemàticament la psicomotricitat fina i el control òcul-manual per adquirir progressivament les habilitats per arribar a escriure.

Biblioteca i conte sorpresa

L’objectiu és despertar el gust per la lectura a la biblioteca de l’escola.

Els tres cursos de la Comunitat Petits fan sortides de migdia o de dia sencer cada trimestre que afavoreixen l’autonomia i la descoberta de l’entorn natural, social i cultural. Les sortides sempre estan relacionades amb un tema que els infants venen tractant a classe.

Els tres cursos també marxen de convivències. A I3 les convivències són de 2 dies i 1 nit i a I4 i I5 són de 3 dies i 2 nits.

L’horari lectiu de l’escola és de 9 h a 12.30 h i de 15 h a 16:30 h. És important respectar al màxim aquest horari per tal que el nen/a no es perdi cap activitat i alhora no interrompre la dinàmica de la classe.

L’espai del migdia comparteix la línia educativa de l’escola i vetlla tant per la consolidació dels hàbits d’higiene i autonomia com pels de relació i convivència entre els infants.

El servei de menjador amb cuina pròpia, és gestionat per l’AFA amb l’acompanyament de la comissió mixta de menjador, formada per famílies i la direcció de l’escola.