El conjunt de metodologies i estratègies que seguim, tenen com a objectiu fomentar l’autonomia, la socialització, la iniciativa i la creativitat de l’infant.
Grups interactius
En cada sessió es treballaren activitats relacionades amb l’adquisició de la lectoescriptura i activitats relacionades amb el raonament lògic-matemàtic. Hi ha la tutora a l’aula i quatre voluntaris (famílies/estudiants universitaris/comunitat educativa). A partir de la interacció entre iguals i amb els adults, els infants desenvolupen capacitats d’observació, manipulació i descoberta per anar assolint els aprenentatges tot respectant el ritme individual de cadascú. Afavoreixen la capacitat d’organització i autonomia.
Llegir més
Ambients
Els ambients són espais temàtics per experimentar, investigar i aprendre. S’utilitzaran i optimitzaran tots els espais convertint l’escola en un entorn viu. Hi ha 7 ambients: ambient de l’art, de ciències, de joc simbòlic, ambient de llums i ombres, de miniatures, de construccions i de psicomotricitat.
Els ambients són entorns estimulants on els infants es poden moure lliurement, escollir i desenvolupar-se d’una forma natural en relació als seus interessos i motivacions. Són espais que respecten la diversitat, que tenen en compte en tot moment el ritme individual de cada infant. A la Comunitat Petits fan ambients els infants d’I4 i I5 barrejats entre ells.
Llegir més
Tallers
Els tallers ajuden que socialitzin els nens. Es treballen a I4, barrejant I4A i i4B fomentant l’educació plàstica i l’educació artística. Els tallers que fem són: invents, música, cuina, i expressió corporal.
Llegir més
Quinzet
Desenvolupa la capacitat de raonament i exercita l’atenció i la concentració. Proposa a l’infant resoldre situacions de càlcul mental oralment.
Informàtica
És una eina més per incidir sobre els conceptes matemàtics, lingüístics o de l’entorn. Farem ús de l’ordinador i la PDI a les aules.
Les notícies (I3)
Cada infant fa de periodista i s’endú a casa una carpeta amb un full a dins on pot dibuixar el que ha fet el cap de setmana o si mirant una revista o diari veu alguna altra cosa interessant. A classe ho exposa davant els companys/es. L’objectiu principal és treballar l’expressió oral i la conversa.
Els experts i les expertes (I5)
Un dia a la setmana un nen/a és l’expert en un tema triat per ell/a. Aquest treball fomenta la identitat, l’autoestima i l’autonomia.
El temps (I5)
Un nen o nena omple un full sobre el temps que fa el cap de setmana. Diàriament a l’aula es fa l’observació del dia i s’emplena l’estadística del mes.
Filosofia 3/18 i sentiments i emocions
Amb aquesta metodologia volem ajudar als infants a partir de contes, a pensar per si mateixos. No pretenem formar petits filòsofs sinó ciutadans que puguin parlar i pensar raonablement.
Anglès
Familiarització amb una llengua estrangera.
El Rondallaire
Per afavorir el llenguatge oral, cada setmana un nen o nena explica un conte a la classe que haurà preparat amb la seva família.
El treball del nom
Cada setmana a partir del nom d’un nen o nena de la classe es treballa l’adquisició de la lectoescriptura jugant amb les lletres que el componen.
Traç i grafisme
Exercitem sistemàticament la psicomotricitat fina i el control òcul-manual per adquirir progressivament les habilitats per arribar a escriure.
Biblioteca i conte sorpresa
L’objectiu és despertar el gust per la lectura a la biblioteca de l’escola.